Καρτσούνος (Δεκέμβριος)

Στις 23 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται το έθιμο του καρτσούνου, το οποίο μέχρι και σήμερα προσελκύει αρκετό κόσμο.

Το έθιμο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όπου τα αγόρια του χωριού μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κουβαλούσαν μεγάλα κούτσουρα στο μεσοχώρι (πλατεία), τα στοίβαζαν όρθια και την προπαραμονή των Χριστουγέννων άναβαν την φωτιά και μαζεύονταν όλοι γύρω από αυτήν και τραγουδούσαν όλοι μαζί τα κόλλιαντα όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

 «Χριστός γενιέται στην Βηθλεέμ την πόλη

και οι αγγέλοι χαίρονται, και οι διαβόλοι σκάζουν

εμείς λοιπόν οι δούλοι του Αυτόν παρακαλούμε

να μας χαρίσει την υγειά και ότι άλλο ποθούμε.»

 

«Κόλλιαντα μπάμπου κόλλιαντα και ο Χριστός γιννιέτι»

Αργότερα τα παιδιά χωρίζονταν σε παρέες και περνούσαν από όλα τα σπίτια του χωριού και λέγανε τα κάλαντα. Το πρώτο παιδί που θα επισκέπτονταν το σπίτι, καθόταν κλωσαριά (όπως κλωσάνε οι κότες) για να είναι η χρονιά πλούσια και τυχερή για τους νοικοκυραίους.

Με παρόμοιο τρόπο, γίνεται το έθιμο και στις μέρες μας.

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου “ΑΡΚΤΟΣ”  συγκεντρώνει τα μεγάλα κούτσουρα στην πλατεία του Αρκοχωρίου και τα στήνει με επιβλητικό τρόπο. Στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ γύρω στις 23:00 ανάβει η μεγάλη φωτιά τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Στην συνέχεια παιδιά και μεγάλοι ξεχύνονται στα σοκάκια και τραγουδάνε τα κάλαντα σε κάθε σπίτι. Με ένα ποτήρι τσίπουρο και κόλλιαντα(ξηροί καρποί και μανταρίνια) τους υποδέχονται οι νοικοκυραίοι.

Παράλληλα με το έθιμο στήνεται και Χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους με χορωδία, μουσική, ζεστό κρασί και σαλέπι, χριστουγεννιάτικο μπουφέ και εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Μεγάλο γλέντι στήνεται μέχρι αργά γύρω από την μεγάλη φωτιά.

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν επισκέπτες και χωριανοί σε όλη την διαδικασία του εθίμου.